O i skat parasitterne


Tænk før du handler!


Enhedslisten har på deres hjemmeside samlet information om en hel del virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark. Det er da sørgerlig læsning.

Det siger sig selv, at det kun er urimelig og moralsk forkastelig regnskabsføring i multinationale selskaber, der er årsagen til det overraskende faktum at disse kendte og "velrenomerede" selskaber ikke formår at opnå et ligningsmæssigt overskud i Danmark.

Coca Cola, for eksempel, hvis læskedrikke i Danamrk sælges til priser, der langt overstiger de priser vort norske brødrefolk må betale. Et af de få produkter der sælges billigere i Norge end i Danmark. Jeg skal ikke slå til lyd for, at man i stedet for indkøber ulovligt importerede læskedrikke hos diverse småhandlende. Disse læskedrikke beskattes jo heller ikke´og salget af disse er unfair overfor de detailbutikker, der driver deres forretning på et lovligt grundlag. Men undlad da i hvert fald med at købe Coca Colas produkter før de forstår, at en væsentlig byggesten i det danske samfund er, at man betaler skat af det overskud man formår at oparbejde på bl.a. handel og lønarbejde i Danmark.

Læs selv videre på enhedslistens hjemmeside og find andre interessante eksempler på multinationale selskabers håbløse evner til at drive en rentabel forretning - i hvert fald i Danamrk. For eksempel Nestle's køb af Hjem Is, der i mange år gav et flot skattepligtigt overskud. Eftet at Nestle overtog Hjem Is og lagde det sammen med sit Premier Is, blev overskuddet vendt til et underskud. Flot gået.

Eller McDonnalds der nu i mere end 25 år har solgt burgere i Danmark uden at have produceret en eneste skattepligtig krone. Man må da rose dem for en vanvittig stor tålmodighed hos McDonnalds International med det danske selskabs fattige evner til at skabe resultater.....

Nu hjælper det ikke en døjt at overlade ansvaret for, at der rettes op på dette åbentlyst urimelige og umoralske problem til hverken folketing eller regering. Der kan simpelthen ikke laves en lovgivning, der dæmmer op for denne umoral på højeste niveau i forretningsverdnen. Du kan ikke lovgive mod de vanvittig høje priser Coca Cola Danmark betaler til Coca Cola Irland (Hvor selskabsskatten er lavere end i Danmark) for det brune sirup, der bruges til fremstillingen af Coca Cola. Eller at andre selskabers danske afdelingers betaler store royaltees til og indkøber produkter til kunstigt opskruede overpriser fra andre selskaber i deres koncern placeret strategisk på skatttevenlige øer.

Næh, det eneste, der kan ændrer disse selkabers opførsel og få dem ud af det umoralske morads de er havnet i, er dig kære medborger. Kun ved, at man aktivt fravælger produkter fra selskaber der åbenlyst på umoralsk vis (ikke ulovlig) unddrager sig, at deltage i et af grundelementerne i opbygning af et moderne velfærdssamfund, nemlig skattebetalingen, kan få dem ind på rette spor. Så kan du nok tænke: Hvad hjælper det, at jeg ikke køber deres produkter? Svaret er, at selvfølgelig forandrer det ikke disse vriksomheders opførsel at du eller jeg fratager dem den fattige omsætning, vi hver i sær råder over. Men når du og jeg og mange andre gør det, så skal der nok komme andre boller på suppen. Så lad os bare starte med os selv. Hver især gøre op med os selv om vi har lyst til at supportere disse snyltere.

Tænk lidt på det, næste gang du vælger en Coca Cola, tager på McDonnalds, Spiser en Nestlé is eller lader en af dine beskattede kroner gå til et af produkterne fra selskaberne, der gør sig så store bestræbelser på at undgå beskatning i Danmark. Og en gang til: Virksomhederne finder du her


til forsiden