Christiania


En af tidens varme kartofler. Hvorfor det er sådan, forstår jeg ikke


Christinia og christinaitterne har nu i mere end 30 år vist os, det er fuldt ud muligt at lave et samfund, der på væsentlige områder er forskelligt for det omkringliggede Danske samfund.

På Christiania vil man i modsætning til alle andre steder i Danmark gå forgæves efter hårdere stoffer end hash og pot.

På Christiania risikierer man ikke at blive ramt af blind vold.

På Christiania bygger folk deres huse, som de har lyst til. Der skal ikke først skaffes komplicerede godkendelser fra alverdens myndigheder, der har mere eller mindre restriktive opfattelser af, hvordan ens bolig skal fungere og se ud.

På Christiania er der plads til de skæve eksistenser - uden at der ses skævt til dem. Der er plads til gamle, børn og unge. Ja selv stor arrogante og reserverede hunde traver frit omkring i det bilfrie miljø!

Utilsigtet er Christiania også kommet i hård kamp med det gamle hæderkronede Tivoli om at være Københavns største turistattraktion.

Gennem årene har Christiania i større om mindre grad haft truslen om lukning hængende over sig.
Netop nu er truslen måske mere overhængende en tidligere på grund af den nuværende sammensætning af Folktinget. Eller også er det fordi denne sag i en stor grad kan tage offentlighedens fokus fra andre af tidens sager, som politikerne måske gerne vil have for sig selv - sådan lidt i dølgsmål. Skjult tæt ind til kroppen?

"De er jo kriminelle og lader Hashen sælge frit!" Siger de harmdirrende politikere, mens de udskriver arkitektkonkurrencer, som ingen arkitekter vil deltage i. Og hvorfor skulle de også det? Tegne boliger, som de folk de er ment til hverken har lyst til at bo i - eller for de flestes vedkommende slet ikke vil have mulighed for at betale.

Og ærlig talt - Hashen købes og nydes af store dele af den danske befolkning - mens kun få ender i misbrugslignende forhold. Et misbrug, der iøvrigt nok er betydelig lettere at komme ud af end misbrug af andre kendte rusmidler.

Direktører med deres attachemapper, håndværkere på vej hjem til weekenden, alenemoren der ind imellem nyder den afslappende virkning efter endnu hård dags arbejde og slid for at få enderne til at mødes.
Unge mennesker, der ryger sig en fed i stedet for at drikke sig sanseløst beruset - eller fylde sig med de piller, der flyder i rigelige mængder på danske diskoteker.

Måske var det en bedre idé nøje at overveje, om det ikke ville være bedre at få dette rusmiddel, der helt sikkert er kommet for blive, legaliseret. Så kunne man jo samtidig lade stat og momsregistrede forhandlere deles om den profit, der i dag ender i kriminelle organisationers lommer.

Jeg vil varmt anbefale alle at aflægge fristaden (passende navn iøvrigt) et besøg. Men sørg nu for at gå en god lang tur derude, så det ikke kun er området lige inden for hovedindgangen og pusherstreet, der får sat sig på nethinden!

Har du ikke mulighed for at komme derud - eller vil du bare vide lidt mere, så kan du jo besøge deres officielle hjemmeside. God tur! Christianias historie er iøvrigt glimrende beskrevet i et stort vægmaleri af en norsk kunstner, som jeg desværre ikke husker navnet på (Jeg mener, at det var Arvid). En herremand, som for ikke længe siden fejrede sin 80-års fødselsdag på Christiania og så har malet en del af de andre flotte gavlmalerier. Jeg affotograferede hans historiske værk og du kan derfor få et lille indtryk af dette samt et par eksempler på christianiternes fantasifulde arkitktoniske perler på min Christianiabilleder

til forsiden


webmaster
Gert Philipsen
email: Skriv til wbemaster